POINT
OF SALE
PRODUCTIE

DIENSTVERLENING
HANDEL EN
LOGISTIEK

ONDERWIJS
OVERHEID
ORGANISATIE

EXACT
WE VOEGEN
UW BRANCHE
GRAAG TOE

"Customer Success Story – Plano Plastics"

“Hoe wij ons ook bewegen in de toekomst, Exact beweegt daarin mee” Plano Plastics is een kunststofverwerkend bedrijf uit Eindhoven. Het bedrijf is opgesplitst in drie afdelingen: fotoproducten, groothandel en bewerking. De fotoafdeling is de kleinste afdeling en hier worden platen gemaakt voor fotomateriaal. Bij de afdeling groothandel kopen groothandelklanten hun plaatmaterialen in diverse afmetingen. De grootste afdeling is de bewerkingstak waar de kunststofplaten worden bewerkt: frezen, laseren, lijmen, buigen, en noem maar op. De klanten van Plano Plastics zijn bijvoorbeeld bedrijven in de designbranche zoals reclamebureaus die warenhuizen inrichten of die voor grote sportmerken campagnemateriaal ontwikkelen. Plano Plastics levert de klanten in deze branche materialen als beursstands, displays, reclameborden en maquettes. Daarnaast bevinden zich veel klanten in de bouw. Voor deze branche worden bijvoorbeeld gevelbeplating of afstandsblokken gemaakt. Tot slot maakt Plano Plastics machineonderdelen voor machinebouwers.

Plano Plastics levert al zijn producten tegen marktconforme prijzen, met zeer snelle levertijden en een hoog serviceniveau. Het bedrijf zag echter dat de voorraadverwerking van de platen van de groothandelafdeling efficiënter kon en ging op zoek naar een oplossing om deze platen zo optimaal mogelijk te verwerken.

Michiel van Rijsingen is Algemeen Directeur van Plano Plastics. Hij is samen met zijn vader mede-eigenaar van het bedrijf. Rijsingen senior bouwt zijn werkzaamheden steeds verder af en junior treedt in de toekomst steeds meer op de voorgrond. Plano Plastics werd opgericht in 1992 en werkt vanaf het begin al met Exact voor de financiële administratie(eerst voor DOS, later Globe). Vijf jaar geleden werd daar Exact Synergy aan toegevoegd voor de personeelsadministratie en de productieplanning van de bewerkingsafdeling, die hierdoor volledig gedigitaliseerd is. En sinds het voorjaar van 2014 werkt het bedrijf met een nieuwe oplossing voor het optimaliseren van de zaagmachines van de groothandelafdeling. 

Behoefte aan optimalisatie
Van Rijsingen: “De nieuwe oplossing die we zochten had te maken met onze groothandelafdeling, waar we de platen zagen. Als je een halve plaat zaagt, en dat gaat allemaal computergestuurd, dan blijft er altijd nog een halve plaat over. Maar het systeem zag dat voorheen niet. Het reststuk werd in het rek teruggelegd, maar dan wisten de mensen op kantoor niet welke reststukken nog allemaal in de hal waren. Dan bleven die platen daar zomaar een hele tijd liggen. Dat moest efficiënter kunnen, vonden wij. We gingen daarom in gesprek met Exact Partner Perfection en zij kwamen voor ons met een mooie oplossing. Deze oplossing is een combinatie van Exact en Ardis, die met elkaar communiceren via Exact Extender. Ardis is een oplossing om de activiteiten van de zaagmachine te optimaliseren. Deze oplossing zorgt ervoor dat een reststuk nu een etiket krijgt waardoor dat óók in ons voorraadsysteem wordt opgenomen. Wanneer we nu in Exact een order invoeren, dan geeft het systeem aan welk reststuk de productievloer moet gebruiken voor die nieuwe order.”

“Met het nieuwe systeem benutten we een plaat in één keer optimaal”

Alles automatisch voorbereid
“Met de nieuwe oplossing werken we nu veel efficiënter”, vervolgt van Rijsingen enthousiast. “En het gaat nu zelfs zo ver dat het zaagprogramma ook exact weet hoe groot het reststuk is. Die stukken zijn namelijk allemaal voorzien van barcodes met die informatie. En het zaagprogramma is automatisch zo ingesteld dat het personeel bij de zaagmachines de plaat alleen maar uit het rek hoeft te halen, op de machines hoeft te leggen en op de knop hoeft te drukken om de machine aan te zetten. Alles is dus helemaal automatisch voorbereid.

Wat ook speciaal is aan dit systeem is dat we de hele plaat in één keer optimaal benutten. Onze fotoafdeling verwerkt vaak kleinere plaatformaten van 30, 40 of 50 centimeter. Nou kom het regelmatig voor dat onze zagerij een strook over heeft van bijvoorbeeld 50 centimeter breed en 3 meter lang. Een hele onhandige strook dus. Maar wij kunnen in ons systeem nu precies instellen vanaf welk formaat het afval is, dan moet het de vuilbak in. Of wat het systeem er anders mee moet doen: terug in het rek leggen met een barcode of direct wegzagen naar plaatformaten voor onze fotoafdeling. Zo wordt onze fotoafdeling nu voorzien van voorraden. En nu heb je die plaat ook maar één keer in je handen, want hij ligt al op de zaagmachine. Op die manier houden we veel minder afval over én je hebt veel minder beschadigingen aan de platen. Want hoe vaker je een plaat verplaatst, hoe groter de kans op beschadigingen natuurlijk.”

“We besparen per jaar € 15.000 - € 20.000 aan kosten en 62,5 dagen aan arbeid”

Tijd- en kostenbesparing
Van Rijsingen vertelt verder over de voordelen van de nieuwe oplossing: “Het personeel hoeft nu geen zaagprogramma’s meer handmatig te schrijven en de machine in te stellen. Want de zaagmachine is al ingesteld op wat er moet gebeuren met de input vanuit Exact en Ardis. Dat levert ons echt een grote tijdsbesparing op. Daarnaast zijn ook al onze rekken nu voorzien van barcodes en het systeem vormt daarmee een picklijst. Zo weten onze medewerkers precies uit welk rek ze welke plaat moeten halen. We hebben ook grote kostenvoordelen, want die reststukken blijven niet meer liggen, maar die verkopen we nu meteen. We zagen gewoon veel efficiënter; die computers rekenen natuurlijk veel beter uit hoe je bepaalde platen precies moet zagen. We hebben soms orders waar we wel 20 verschillende formaten moeten zagen en dat wordt dan zo optimaal mogelijk ingedeeld. Voorheen deden we dat met de hand, nu gaat dat volautomatisch. Onze kostenbesparing is circa €15.000 tot €20.000 per jaar en we besparen 62,5 dagen per jaar aan arbeid. Op deze manier hebben we onze investering binnen 4 jaar terugverdiend.

Op de vraag hoe hij aan deze cijfers komt, zegt Van Rijsingen: “Ja, dat is wel leuk. Ik had op een gegeven moment heel toevallig 4 exact dezelfde orders. Toen bedachten we: we zagen er eentje volgens het oude systeem en eentje volgens het nieuwe systeem. Daaruit bleek duidelijk dat we met het nieuwe systeem veel sneller waren, want we hoefden niets meer handmatig te doen. Vanuit dat voorbeeld zijn we gaan rekenen en daarmee kwamen we op deze cijfers uit.”

“Perfection is meedenkend, innovatief, oplossingsgericht en professioneel”

Over Partner Perfection
Van Rijsingen is kort, krachtig en positief over de partner van Exact: “Perfection is een hele fijne partij om mee samen te werken. Heel meedenkend, innovatief, oplossingsgericht en professioneel. Ik kwam met mijn probleemstelling, zij hebben daar iets op bedacht, een voorstel gedaan en toen zijn ze gaan bouwen. De implementatie verliep ook heel soepel. We hebben het systeem overigens geïmplementeerd toen we gingen verhuizen. In onze oude hal was deze nieuwe situatie ook niet mogelijk, daar hadden we 2400 m2 en nu hebben we 6000 m2.”

Over Exact
“Ik denk dat wij met Exact een goede partner aan onze zijde hebben. Het pakket kan steeds heel flexibel uitgebreid worden, en dat is heel fijn om mee te werken. Hoe wij ons ook bewegen in de toekomst, Exact beweegt daarin mee”, besluit Van Rijsingen.

Oude situatie
Bij Plano Plastics was de verwerking van de voorraad platen niet optimaal. Met als gevolg: restvoorraad, dubbele invoer van orders, veel handmatig werk.

De oplossing
Een combinatie tussen Exact en Ardis, die via de Exact Extender communiceren, biedt Plano Plastics een oplossing voor een optimale verwerking van de platen voor de groothandel.

De verbetering
• Kostenbesparing
• Tijdbesparing
• Minder handmatig werk
• Minder afval
• Minder beschadigingen

Feiten
Naam organisatie : Plano Plastics
Organisatievorm : BV
Aantal medewerkers : 42
Aantal Exact-gebruikers : 7
Actieve Exact-productlijnen : Exact Globe, Exact Synergy
Branche organisatie : Productie
Focusgebieden : Planning & production, HRM & Salary, Finance
Implementatiepartner : Perfection Automatiseringen
Implementatietijd: 6 maanden
Vestigingen : 1 in Eindhoven
Website : http://www.planoplastics.nl/

Cisco - MerakiCitrixExact SoftwareHPEMicrosoftVodafone Ziggo