POINT
OF SALE
PRODUCTIE

DIENSTVERLENING
HANDEL EN
LOGISTIEK

ONDERWIJS
OVERHEID
ORGANISATIE

EXACT
WE VOEGEN
UW BRANCHE
GRAAG TOE

"Net even verder kijken dan wat de klant vraagt"

SOL Nederland B.V., met eigen vestigingen in Tilburg (hoofdvestiging), Landgraaf en Emmen, is een onafhankelijke producent en leverancier van industriële en medische gassen, zowel in cilinders als in bulktanks. SOL Nederland B.V. is sinds 1987 actief in Nederland en maakt deel uit van de Europese SOL Groep, die al sinds 1927 industriële en medische gassen produceert en distribueert. Het hoofdkantoor van SOL Nederland B.V. in Tilburg was in 1987 de eerste buitenlandse vestiging van de SOL-Group uit Italië.

Bij SOL Nederland B.V. in Emmen worden medische en industriële cilindergassen afgevuld voor de Noord-Nederlandse en Noord-Duitse markt. Net als in het vulstation in Tilburg vinden alle processen voor medische en industriële gassen gescheiden plaats. Vanuit de vestiging in Landgraaf worden diverse industriële en medische gassen vooral in Limburg geleverd. Verdeeld over de drie vestigingen zijn er 40 personen werkzaam.

Totaalpakket
SOL Nederland B.V. is niet de enige leverancier op de Nederlandse markt, maar is vooral op het gebied van de medische gassen een serieuze speler. “Wij onderscheiden ons door onze klanten meer te bieden dan alleen de levering van gassen,” aldus Michel Timmermans, Administration Manager, bij SOL Nederland B.V. verantwoordelijk voor de financiële- en salaris administratie voor de drie vestigingen. “Wij gaan niet klakkeloos in op de vraag van de klant, maar stellen hem kritische vragen over toepassingen en opslag. Op die manier kunnen we een totaalpakket bieden dat bestaat uit advies, service en levering.”
 
Zorgvuldigheid
Michel Timmermans is tevens verantwoordelijk voor de ICT bij SOL Nederland B.V.. “Voor onze financiële administratie maken we gebruik van Exact Globe, terwijl de logistieke processen geautomatiseerd zijn met Ramses, branche specifieke software waar alle SOL vestigingen mee werken. Naast dat deze software ons productieproces automatiseert stelt het ons in staat om verpakking en inhoud, dus cilinder en gas te volgen. Dit is vooral bij medische gassen enorm belangrijk. We passen net als in de voedingsmiddelen industrie hiervoor batchidentificatie toe. En omdat we onze cilinders verhuren willen we graag weten wie ze waar heeft. Zorgvuldigheid staat hoog in vaandel bij SOL Nederland B.V. , want de ene fles is de andere niet.”

Tijdsbesparing
Wat is de bijdrage van Perfection in deze administratieve en logistieke processen? “Zoals al eerder aangegeven verwerken we de financiële administratie in Exact Globe. Op zich is dat allemaal niet zo spannend. Maar we wilden wel dat de gegevens uit Ramses die financiële gevolgen hebben, zichtbaar werden in Exact Globe. Omdat Exact software een standaard pakket is, heeft het zijn beperkingen. De consultant van Perfection heeft dit opgelost door hiervoor met behulp van Orbis software een koppeling te schrijven waarmee de database van Exact gekoppeld is aan de live database van de logistieke en productie software. Op die manier kunnen de orders geïmporteerd en verwerkt worden in Exact. Dankzij deze koppeling hoeven we stamgegevens niet twee keer in te geven, wat een enorme tijdsbesparing oplevert. Artikelen en debiteuren worden in Exact aangemaakt en vervolgens naar Ramses gekopieerd. De logistieke-, productie- en financiële processen worden dus verwerkt in twee verschillende software pakketten, maar met dezelfde stamgegevens. Dit is overigens een continue lopend project dat Perfection ook voor onze Belgische vestiging uitvoert.”

Naast Exact Globe wordt er ook met Exact Synergy gewerkt. Dit wordt voornamelijk gebruikt door de verkoopafdeling. “Op dit moment gebruiken onze verkopers Synergy voornamelijk voor het raadplegen van klanteninformatie en het opslaan van bezoekverslagen. Het is de bedoeling dat onze verkopers in de toekomst meer gebruik gaan maken van Synergy. Een eerste stap die binnenkort gezet wordt is om het debiteurenbeheer in Synergy te verwerken, zodat ze alle communicatie over dit onderwerp altijd direct beschikbaar hebben.”

Juiste keuze
Wat doet Perfection nog meer? “Naast het beheer van de software programma’s en de levering van hardware beheren ze ook onze netwerkomgeving. Zes jaar geleden had ik te maken met twee partijen. Perfection voor de software en een andere partij voor de hardware. Omdat we goede ervaringen hadden met Perfection en het feit dat de andere partij geen kaas had gegeten van Exact software hebben een bewuste keuze gemaakt voor Perfection. En ik vind nog steeds dat we destijds de juiste keuze hebben gemaakt. Ik heb nu een aanspreekpunt voor bijna al onze automatiseringszaken en dat werkt heel prettig en het scheelt bovendien kostbare tijd. Calamiteiten doen zich dankzij het regelmatige onderhoud en beheer door Perfection nauwelijks voor. Verder is de samenwerking met Perfection perfect. Het klikt niet alleen tussen mijzelf en de mensen van Perfection, maar dat geldt ook voor mijn collega’s, en dat vind ik heel belangrijk, aldus Michel Timmermans.”

Groei
“Toen ik hier tien jaar geleden begon hadden we de beschikking over twee servers die beiden onder het bureau van de directeur stonden. Een server voor Exact en een voor de communicatie met Italië. Dat SOL Nederland B.V. sinds 2002 in alle opzichten gegroeid is blijkt wel uit het aantal servers dat we nu hebben. Er staan er nu zeven, uiteraard in een aparte en gekoelde ruimte. Dat bewijst dat de automatisering op een gezonde manier is meegegroeid met de toename van onze activiteiten. Perfection heeft hier een belangrijk rol in gespeeld omdat die verder kijken dan naar de techniek alleen. In dat opzicht strookt dat met de filosofie van SOL Nederland B.V. , ook wij kijken net even verder dan wat de klant vraagt.”     

SOL Nederland B.V.  
Swaardvenstraat 11
5048  AV Tilburg
T: 013-462 57 80
F: 013-463 11 81
info@solnederland.nl
www.solnederland.nl

Cisco - MerakiCitrixExact SoftwareHPEMicrosoftVodafone Ziggo