ICT Blog: Joost Arnold: Kerstmis in het magazijn

Ziet u, in die vreemde dagen tussen kerst en oudjaar, de plastic kerstboom in het magazijn vaker dan de mooie boom in uw woonkamer? Dan wordt het tijd voor verandering! De tijd om die verandering door te voeren is nu, zodat u de komende feestdagen kunt genieten van de leukere of belangrijkere dingen in het leven.

Voorraad tellen
Voorraadtellingen zijn noodzakelijk, dat weten we allemaal. Niet alleen willen we graag weten of de boekwaarde van onze voorraden wel correct is maar ook willen we verlies of diefstal monitoren en zullen we daarop moeten bijsturen. Nog steeds zijn er veel bedrijven die een jaarlijkse inventarisatie van hun voorraad uitvoeren. Vanwege de eindejaar verwerking is het logisch zo’n inventarisatie aan het einde van het boekjaar te doen. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die heel blij wordt van die jaarlijks terugkerende organisatie. Zo moeten er tellers of telteams worden geformeerd, lijsten worden gegenereerd, kaartjes geprint of wellicht hebben organisaties daar weer heel andere procedures voor bedacht. In het gunstigste geval klopt de voorraad weer na dit tijdrovende proces maar wat er in de tussenliggende periode van een jaar is gebeurd zal nooit duidelijk worden.

Cyclisch tellen
Natuurlijk zijn niet alle artikelen in een magazijn gevoelig voor diefstal of verlies. Juist voor de artikelen die dat wel zijn is een jaarlijkse telling natuurlijk niet genoeg. Hoe vaak we de voorraad gecontroleerd willen hebben hangt dus af van het artikel of misschien zelfs van de betrouwbaarheid van de leverancier. Een jaarlijkse inventarisatie is daarmee ongeschikt wanneer we echt grip willen hebben op onze voorraden. De oplossing ligt in de cyclische tellingen!
Met behulp van cyclische tellingen maken we de bewaking van de voorraadbetrouwbaarheid onderdeel van het logische bedrijfsproces. Per artikel of artikelgroep wordt vastgelegd hoe vaak een artikel moet worden geteld en die opdracht voor de telling kan worden meegenomen tijdens de normale looproutes voor het order picken. Op deze wijze worden niet alleen de aantallen periodiek gecontroleerd maar ook de voorraadwaarde en de magazijnlocatie. Verlies en diefstal worden tijdig ontdekt en de jaarlijks terugkerende inventarisatie wordt overbodig.

Terminals
Om te voorkomen dat u de komende feestdagen bezig bent met het tellen en controleren van uw voorraad zou u nu kunnen nadenken over het proces dat nodig is om de nodige verbeteringen aan te brengen. Uw ERP of WMS systeem heeft wellicht de mogelijkheden om een proces voor cyclische tellingen te ondersteunen. Nog effectiever is het om met terminals te werken waarmee de order pickers zowel de orderverwerking als de tellingen kunnen verzorgen. Waar u voor kiest zal afhangen van de grootte van uw magazijn(en), de investeringsruimte en/of de noodzaak van een hoge voorraadbetrouwbaarheid.

Lees dit artikel ook via link op ICT Advies

Kies voor de kerstboom thuis en neem gerust contact met Joost Arnold op om hierover eens van gedachte te wisselen.

 

 

Cisco - MerakiCitrixExact SoftwareHPEMicrosoftVodafone Ziggo