ICT Blog: Joost Arnold: Gevangen in contracten

Bij automatiseringsprojecten hebben we steeds vaker te maken met abonnementen en huurmodellen. Waar software in het verleden vrijwel altijd werd aangeschaft zien we steeds meer software leveranciers overgaan naar huurmodellen waarbij het jaarlijks onderhoud van vroeger tegenwoordig is opgenomen in de huurovereenkomst.


Online (SaaS) Software gaat per definitie uit van een periodiek gebruikstarief en waar nog gekozen wordt voor een aanschafmodel kiezen eindgebruikers (door de huidige lage rente?) regelmatig voor een leaseconstructie. Fijn voor de ondernemer die, op deze wijze, de investering in lijn kan brengen met zijn liquiditeit.

Door een toename van het aantal contracten binnen een onderneming wordt het wel steeds belangrijker om een goed overzicht te hebben van de kosten, looptijden, afschrijvingen en mogelijke alternatieven. Dat overzicht is ook belangrijk voor de huur van een bedrijfspand, sommige bedrijfsmiddelen, leaseauto’s, verzekeringen, telefonie, beveiligingscertificaten en ga zo maar door. Niet zo gek dat we steeds vaker de vraag krijgen of daar handige software voor beschikbaar is.

  • Wanneer verloopt uw telefonieabonnement en gaat u ermee door of kiest u voor een, beter of goedkoper, alternatief?
  • Weet u welke termijnen er aan uw bedrijfsverzekeringen verbonden zijn en heeft u direct inzicht in de kosten daarvan?
  • Wanneer lopen de leasetermijnen van de bedrijfswagens af?
  • Wat doet u met de hardware nadat de leasetermijn voor die hardware is verstreken?
  • Tot wanneer lopen de garantietermijnen op uw machines of apparaten?
  • Wanneer moeten beveiligingscertificaten vernieuwd worden?


Ik ga niet proberen volledig te zijn in mijn opsomming van mogelijke inkoop of huurcontracten. Zelf zijn we bijvoorbeeld ook nog aangesloten bij brancheorganisaties, zakelijke netwerken en hebben we te maken met abonnementen op vakliteratuur en sponsorships. Allemaal zaken waarvan we wel graag een overzicht hebben zodat we onze keuzes tijdig kunnen bijsturen.

Natuurlijk praten wij hier graag over met onze relaties en denken we mee over mogelijke oplossingen. Wanneer u zich herkent in dit verhaal is er dus geen enkele reden om niet met ons in gesprek te gaan. Het begin van een oplossing vergt slechts één muisklik.

Cisco - MerakiCitrixExact SoftwareHPEMicrosoftVodafone Ziggo