ICT Blog: Joost Arnold: ‚ÄúBusiness suite‚ÄĚ of ‚Äúbest of breed‚ÄĚ?

De hoeveelheid softwareoplossingen waaruit ondernemers kunnen kiezen is vrijwel eindeloos. Als gevolg daarvan zien we binnen één organisatie vaak een veelheid aan losse oplossingen die soms wel maar vaak ook niet met elkaar gekoppeld zijn.

Het gevolg? Dubbele invoer, fouten en een slecht totaaloverzicht. Andere ondernemers kiezen dan weer voor √©√©n ge√Įntegreerde softwareoplossing waarmee bijna alle processen worden ondersteund. En bij die laatste keuze zit hem de uitdaging natuurlijk in het woordje ‚Äúbijna‚ÄĚ. Bent u ook toe aan een keuze voor nieuwe software voor uw organisatie? Twijfelt u tussen een nieuw ERP systeem of het koppelen van verschillende ‚Äúbest of breed‚ÄĚ oplossingen? De keuze is enorm en ik geef u om die reden graag¬†enkele overwegingen mee.

Business suite staat voor een reeks oplossingen welke geboden worden door √©√©n leverancier, soms in nauwe samenwerking met partners van die leverancier. Zelf houd ik me dan bezig met oplossingen van Exact Software maar hierbij kun je ook denken aan de verschillende Microsoft oplossingen of bijvoorbeeld SAP. Een groot voordeel van dit soort oplossingen is dat vanuit √©√©n softwareoplossing, en dus veelal √©√©n interface, in een aantal behoeften wordt voorzien. Denk hierbij aan de financi√ęle administratie, ondersteuning van de logistieke processen, CRM, HRM en bijvoorbeeld document management. Een belangrijk voordeel daarvan is dat het gemakkelijker is om in de rapportagebehoefte te voorzien en dat informatie, vaak vanuit verschillende invalshoeken, direct beschikbaar is. Daarnaast is het niet nodig om koppelingen te bouwen (en te onderhouden) tussen de verschillende softwareoplossingen. Een nadeel kan zijn dat er een grotere afhankelijkheid ontstaat van √©√©n leverancier en dat heel specifieke automatiseringsbehoeften niet volledig worden gedekt. Voor dat laatste kan in veel gevallen aanvullend maatwerk worden toegevoegd maar daarmee valt een stukje voordeel van de Business suite weg.

Best of breed oplossingen bestaan uit een aantal oplossingen van verschillende leveranciers
Door het leggen van koppelingen tussen de verschillende systemen wordt voorkomen dat er dubbel werk moet worden gedaan of er inconsistenties in data optreden. De noodzaak deze koppelingen te bouwen en te onderhouden vormt dan ook direct het belangrijkste nadeel van dit soort oplossingen. Hoewel moderne technieken de mogelijkheden om koppelingen te bouwen aanzienlijk hebben verbeterd is het verstandig dit in een vooronderzoek mee te nemen.

Best of breed oplossingen gaan op het eigen kennisgebied, functioneel, vaak verder dan business suite oplossingen en bieden daarin dus meer mogelijkheden. Wanneer uw organisatie sterke behoefte heeft aan juist die specifieke mogelijkheden is het verstandig naar dit soort oplossingen te kijken. Binnen mijn eigen kennisgebied denk ik dan bijvoorbeeld aan Exact Financials voor de complexere financi√ęle administraties maar voor alle eerder genoemde deelgebieden zijn veel best of breed oplossingen beschikbaar. Het is, in dit geval, verstandig het geheel te overzien en daarop een uitgebreid vooronderzoek te (laten) uitvoeren. Bedenk daarbij dat MeriTalk, een onderzoeksbureau uit de Verenigde Staten, heeft berekend dat de Amerikaanse regering alleen in 2015 al 342 miljard dollar verloren heeft, voornamelijk door slecht werkende data integraties. Een goede voorbereiding is essentieel om dit soort verassingen te voorkomen.

Wanneer u over dit onderwerp graag eens van gedachten wilt wisselen kunt natuurlijk contact met ons opnemen.

Cisco - MerakiCitrixExact SoftwareHPEMicrosoftVodafone Ziggo