SECURITY UPDATE | Informatie over WannaCry Ransomware attack

Dit weekend is door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) melding gedaan van een wereldwijde Ransomware aanval met de naam WANNACRY. Hier is inmiddels al veel in de media over gemeld. Vanuit onze zijde verzorgen wij vanuit dit nieuwsbericht meer informatie voor uw eigen omgeving.

 
Hoe kunt u de WANNACRY besmetting herkennen?
De Wannacry besmetting komt vooral bij u binnen via een email bijlage of een link in een email van veelal een onbekend emailadres.

WIJ VRAGEN U DAN OOK MET KLEM GEEN EMAILBIJLAGE OF LINK TE OPENEN VAN ONBEKENDE AFZENDERS.

Wat kunt u zelf doen?
Naast het niet openen van de bijlage kunt u de email gewoon verwijderen waarna deze geen gevaar meer kan betekenen. Stuur de email in géén geval door naar collega’s.

Is onze IT omgeving beschermd?
Indien TCC The Computer Company of Perfection (member of TCC The Computer Company Groep) de serveromgeving van u in beheer heeft, voeren wij alle noodzakelijke updates om uw omgeving te beschermen. Een 100% garantie geeft dit echter niet. Alle bekende noodzakelijke updates zijn dus reeds uitgevoerd.

Is mijn PC omgeving beschermd?
Indien u een ThinClient heeft, is besmetting met deze Ransomware niet mogelijk.
Indien u een laptop of een Desktop PC heeft, dan is het belangrijk dat uw systeem up-to-date is.
Controleer dit via het Windows update mechanisme. Dit vindt u in het configuratiescherm van uw lokale PC. Indien nodig, bel de helpdesk.

Wat als ik toch besmet ben met het Ransomware virus?
Indien uw computer toch besmet is met het Ransomware virus is het raadzaam om snel te handelen, schakel het geïnfecteerde systeem direct uit door de aan/uit knop meer dan 5 seconden ingedrukt te houden, óf trek direct de netwerkkabel uit uw systeem en schakel WI-FI uit. Bel vervolgens de helpdesk.

Is mijn SPAM-filter up-to-date?
De centrale ANTI-SPAM oplossing van onze omgevingen wordt elk uur geüpdatet en is voorzien van alle noodzakelijke updates om de huidige versie van de Ransomware tegen te houden.
Het kan echter wel voorkomen dat malafide emails die in een eerder stadium verstuurd zijn, werden doorgelaten.

Ons NOC (Networking Operation Center) is vanaf dit weekend in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Wij houden, namens u en ons, alle verdachte activiteiten verscherpt in de gaten en zullen daar waar nodig direct gepaste actie ondernemen.

Voor meer informatie zie ook: https://www.ncsc.nl/actueel/nieuwsberichten/toename-van-pogingen-tot-ransomware-infecties.html en https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspx

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Cisco - MerakiCitrixExact SoftwareHPEMicrosoftVodafone Ziggo